Turbeskrivelse skrevet av Footie77:

Et av målene for 2019 var en tur til Mora, Sverige for å få funnet en cache fra februar 2003. At det også er en webcamcache i Mora var en ren bonus. Vanligvis er jeg avhengig av å ha med utskriftsbeskrivelse fra cachetur.no på alle turer, men nå var planen å reise såkalt papirløst.

Forarbeid og turplan

Som alltid når en skal på tur til et nytt område krever det en del forarbeid. Først må man finne ut hvilke cacher en ønsker å finne, så hvilken vei en skal ta. Ved å legge inn de to cachene i Mora, samt ha en start og slutt hjemme, fikk jeg opp korteste rute. Da var det bare å finne ut hvilke andre cacher jeg skulle ta underveis. Under planleggingen fant jeg ut at jeg hadde en del løste puslespill i Trysil området og at det var kommet en ny virtuell i Engerdal. Da ville jeg også få med en del nye kommuner i Sverige på veien. Hjemveien ble lagt via forslaget til korteste rute med en omvei om Falun. Det ville bety flere kommuner. Etter å ha fått lagt opp ruta, lagt inn utskriftsbeskrivelser på alle virtuelle, webcam, letterbokser, multier og earthcacher var det på tide å laste ned turen i cachetur.no appen – turassistenten. Etter litt fram og tilbake, endte jeg opp med å droppe papirutskriften og kun bruke GPS, og turassistenten. Nå skulle appen få testa seg!

Klar for tur!

Med en fullastet GPS til navigasjon i bilen, Ipad med nedlastet tur i appen, GPS til navigering i feltet og turen nedlastet i appen på telefonen var det tid for avreise.

De ikke-så-gode turkameratene, geohunden Tessa og Signaltheminifrog ble lasta inn i bilen og avgårde det bar. De første stoppene ble unnagjort på Løten og Elverum før det bar inn i skogen ved Trysil. Så langt alt vel med appen. Earthcacher ble funnet og svar ble notert direkte ned i appen på telefonen, mens ipaden fikk ansvaret for å holde rede på hvor vi var og hvor langt til neste. Slik fortsatte turen, selv om det skulle vise seg at vi endte på Jordet på denne turen også.
Slik fortsatte det gjennom Norge og videre inn i Sverige. Den første og eneste utfordringen denne turen bød på ved bruk av GPS og app og ingen papirutskrift kom i Falun hvor litt dårlig planlegging på forhånd førte til at det var en multi, en myst, to earthcacher og en tradisjonell som alle lå «oppå» hverandre og måtte løses/finnes på samme sted. Det ble litt kronglete å holde oversikt over alt og svitsje mellom de ulike cachene og notatene, men det fungerte og alle cachene fikk riktig svar og alle ble funnet.

Konklusjon

Den oppdaterte appen – turassistenten kan absolutt brukes som en erstatning for papirutskriftene. På alle småturer fremover vil det ikke lenger brukes papirutskrifter – dette vil spare både blekk og papir. På lange storturer vil jeg nok fortsette med å ha en utskrift for å kunne holde oversikt når det er flere cacher på samme sted og jeg er alene. Moralen her må være, kan jeg, kan flere, så prøv turassistenten før dere skriver ut papir på neste tur!