This post is also available in: English (Engelsk) Deutsch (Tysk)

Cachetur.no kan ved første øyekast se meget avansert ut og det er det også, men det er en meget brukervennlig tjeneste.

Cghove tenkte at han skulle skrive et lite innlegg der han går litt igjennom sine innstillinger på cachetur.no, og hvordan han bruker cachetur til å lage seg en tur.

(bilder som blir brukt i dette innlegget viser engelske menyer, men alt er på samme plass om uansett hvilket språk som benyttes)

Vi begynner med noen grunnleggende innstillinger

 

 

Innstillinger finner vi ved å trykke på brukernavnet vårt oppe til høyre.

 

 

 

 

Litt ned på siden finner vi innstillinger som står på API, og her begynner vi med: Last ned «Personal Cache Note» vi passer da på at denne står som ja, slik at dersom vi har skrevet notater på cachesiden så kan cachetur hente disse ned for oss.

I fanen tidsberegning kan vi angi i sekunder en administrasjons tid pr cache, altså finne, åpne,signere, re plassere.. Dette er selvsagt bare et personlig gjettet gjennomsnittstall, men det er et tall det kan være greit å sette inn, siden vi senere skal få cachetur til å estimere når vi er fremme ved de neste cachene, og da taes denne tiden med den rene kjøretiden som kartdata anslår.

Neste fane er turer, her har vi 3 valg og det kjekkeste valget å kjenne til her er: Faktor for beregning av tid til ekstra cacher, her velger vi et tall fra 1 til 10. Og en meget avansert formel regner da ut at ved lavt tall så er det liten sannsynlighet for at du stopper for å finne ekstra cacher, som du ikke har lagt til i turen, og høyt tall er da meget sannsynlig. Og cachetur vil dermed legge til mer tid mellom cachene i estimatet sitt. Grunnvaluta er for kostnadsdelingen (den kan også være grei å bruke på turer man tar alene for å holde kontroll på hvor «gratis» denne hobbyen er), og hvem liker vel ikke utvidet statistikk? 😉

Dette er de innstillingene cghove mener man som et minimum bør kontrollere, men ta deg gjerne en titt på resten på egen hånd.

 

Lagrede steder

Lagrede steder er et menyvalg vi finner under Tips/maler og grunnen til at jeg nevner denne funksjonen er at ofte så har vi et standard avreise sted, og gjerne et fast avslutnings sted, vi begynner og avslutter turen som oftest hjemme. Og da er det greit at hjemme er et sted vi vil at turer skal begynne og slutte, men samtidig slippe å gå og huske koordinater hele tiden, og det er fult mulig å legge til flere lagrede steder som f.eks parkeringsplassen der du og de du pleier å cache med møtes før turen starter

Vi kan legge inn så mange punkter vi ønsker her…

 

Lage selve turen

Du vil se at du kan sette «tag» Pri1->Pri3 eller sette blank for cacher i turen din. Dette har ikke den store innvirkningen på turen, annet enn at du kan f.eks skille mellom cacher du ønsker å ta, reserve cacher dersom du ikke finner Pri1, eller cacher du bare ønsker å ta dersom du har tid.

Å opprette en ny tur er relativt enkelt ved å velge turer->Registrer ny tur på menylinjen, og vi kommer da til selve registreringsbildet.

Her fyller vi i fanen turinfo inn inn som et minimum noe i feltene som er har en rød * .

Dersom vi er litt usikre på når i fremtiden vi skal gjennomføre turen så er det lurt å hake av for:  Tidspunkt er ikke endelig bestemt (tidspunktet valgt under blir lagret, men ignorert). Turen blir da opprettet som en kladd, og man slipper at man er uheldig med at datoen passerer før man er klar til å gjennomføre turen.

Videre så kan det i enkelte tilfeller være smart å hake av for:  Hele dagen (klokkeslett ignoreres). Dette da dersom man har planlagt en liten tur som skal starte tidlig på morgenen, men regner med at den bare skal vare 1 time, og man forsover seg og våkner etter tur start, for deretter å finne ut at man vil gjøre noen små endringer, så slipper man at turen er automatisk satt som gjennomført på tid.

Pro tip: helt nederst så kan det velges synlighet: Offentlig, privat eller passord beskyttet. Offentlige turer blir synlig for alle brukere av cachetur, og alle kan melde seg på. De 2 andre alternativene krever invitasjon og eller kode.

Vi går videre til fanen Veipunkter.

Som jeg nevnte innledningsvis så pleier vi som oftest å ha et fast oppmøte/oppstartsted på turene våres, og vi vet hvor vi vil.

Nå skal jeg lage en tur der jeg ønsker å starte ved et av mine lagrede veipunkter som heter start, og jeg har funnet ut at jeg skal reise på en tur til Trondheim fordi jeg ønsker å logge GC7B9VB Kristiansten Festning.

Jeg begynner da med å velge: Legg til lagret sted, og klikker legg til bak det lagrede stedet jeg vil begynne ved, og siden vi allerede vet gckoden på cachen jeg vil avslutte ved så skriver jeg direkte inn den koden i feltet: Veipunktnavn, og cachetur vil automatisk kjenne igjen en gckode og fyller dermed inn Geocache i feltet foran automatisk.

Om vi har andre cacher vi har blitt anbefalt å ta på turen kan vi også legge disse til nå.

I fanen innstillinger kan vi gjøre tur spesifikke endringer på innstillingene vi lagret tidligere, her kan vi f.eks velge om cachetur skal ekskludere cacher av gitte prioriteter, velge om vi ønsker å bli rutet etter korteste/raskeste rute, unngå bomveier.

Og vi kan også be cachetur om å sende oss et epostvarsel dersom det skulle bli publisert et event langs ruten vår.

Når vi har gjort det så trykker vi lagre.

Generer en rute

Et par minutter etter at vi har trykket lagre kan vi forvente at en rute har blitt generert automatisk, og vi ser en fin strek på kartet som indikerer veien vi skal kjøre fra A til Å.

Generering av rute blir gjort eksternt av en leverandør som heter Graphhopper, og de baserer ruten på data som er tilgjengelig hos Openstreetmap.org.

Feil i ruter eller ruter som ser rare ut vil som oftest skyldes av at cachen/veipunkter ligger for langt fra rutbare veier eller feil i kart hos  openstreetmap. Her kan alle som ønsker opprette en konto og fikse feil i kartene selv, det er også herfra vi henter data til geocoding. Dersom du ikke er bekvem med å gjøre endringer i kartet men vet hva som er feil, send oss gjerne en melding via vårt meldingssenter eller i vår slack chat

 

Mere kommer i del2

 

 

This post is also available in: English (Engelsk) Deutsch (Tysk)

Kategorier: Cachetur.no