This post is also available in: English (Engelsk) Deutsch (Tysk)

Vi har iløpet av sommeren, gjennomført en rekke tiltak vi helst skulle sluppet å gjøre. Vi har sett en trend i fallende inntekter, som har ført til at vi har måttet gjøre noen grep.

Det er ikke krise ennå, men det kan bli det om trenden fortsetter.

Liten presisering om vår økonomi

Lagt til 4. oktober

Selv om det ikke nødvendigvis virker slik på innlegget under, har vi god kontroll på økonomien vår. Det er derfor vi nå kan se utviklingen i trenden. Vi følger opp økonomien hver eneste dag, og bruker mye tid på å holde kontroll på økonomien vår.

Vi gjør grundige vurderinger før hver eneste oppgradering/innkjøp, og vi både lager og følger detaljerte planer. Vi bruker mye tid på å vurdere ulike alternativer, prøve å skaffe oss rabatter, og finne det som er både best og billigst for oss.

Dette blogginnlegget handler om en endring i trenden, som vi må få rettet opp før den blir et problem. Vi har løpende utgifter, og vi trenger løpende inntekter. Vår modell er basert på donasjoner, og derfor må vi skrive dette blogginnlegget nå.

Tiltak vi har gjort

Vi har økt frekvensen på banneret som vises til de som ikke har bidratt økonomisk. Og også automatisert visningen, slik at det vises oftere når vi har negativt månedsregnskap. Dessverre har det vært en del i det siste.

Vi har også lagt inn en ny boks på dashbordet, for å synliggjøre hvor langt vi har kommet i inneværende måned.

Vi har løpende utgifter

Cachetur.no har utgifter hver eneste måned. De er riktignok mindre noen måneder, men det koster i snitt NOK 3000 i måneden bare å drifte alt det vi har. I tillegg har vi andre variable utgifter. Og så må vi sette av penger til fremtidige investeringer og utvidelser.

Derfor trenger vi også kontinuerlig penger inn.

Ingen lønn

Cachetur.no betaler hverken lønn eller kompensasjon til noen. All utvikling, drift, support etc. skjer på frivillig basis – på fritiden.

Så absolutt alt som kommer inn til cachetur.no, går med til å drifte, utvikle og gjøre cachetur.no bedre.

Faste donasjoner

Vi har støtte for flere donasjonsmetoder. En ting vi har kommunisert lite, er muligheten for å sette opp månedlige, eller kvartalsvise, donasjoner. Det kan gjøres i DonorBox.

Se bidra-siden for mer informasjon om DonorBox.

Appen kostet mye

Appen kostet en del å få laget. Ikke fordi vi måtte betale for å få den utviklet, men fordi det kostet en del å få den ut i AppStore. Lisenser, utstyr og annet som var påkrevd.

76% av disse utgiftene er dekket inn per i dag.

Det var oppsparte midler som gjorde at vi kunne sette igang app-prosjektet. Derfor trenger vi også å spare opp mer, for fremtidige prosjekter. Det klarer vi ikke slik det er nå.

Det er ikke gratis å vokse heller

Brukermassen har også økt. Som har ført til høyere ressurskrav, og dermed høyere kostnader. Men det er ikke bare svart. Dette har også ført til at vi har kunnet legge til ganske mye ny funksjonalitet, som har kommet alle til gode.

De nye retningslinjene for geocaching.com sitt API krever også et visst antall brukere, så vi er på en måte avhengig av denne veksten også.

Fremtidige utvidelser

Og vi har mange prosjekter vi ønsker å starte på. Som f.eks. en kraftig forbedret ruteoptimaliseringsfunksjon. En som hverken krever store ressurser av din maskin, eller tar mye tid (80 veipunkter på noen sekunder). Men slikt koster også.

Vi ser for oss utvidelser av appen, noe som også kan føre til flere kostnader.

Hvorfor ikke bare innføre premium?

Vi ønsker at cachetur.no skal være likt for alle våre brukere. Og vi ønsker at alle skal få tilgang til det vi lager (så lenge du er premiummedlem på geocaching.com). Siden ingen av oss får lønn, så er det fornøyde brukere som er belønningen og motivasjonen vår (send gjerne en takk til ambassadørene når de hjelper dere).

Vi ønsker heller ikke å gjøre oss kommersielle.

Vi er non-profit/ikke-kommersiell

Cachetur.no er registrert som en ikke-kommersiell, ideell organisasjon. Det har en mengde med fordeler. De aller fleste, inkl. geocaching.com, behandler oss veldig pent.

LingoHub, hvor vi gjør alle oversettelsene våre, gir oss f.eks. 100% rabatt. Det er en besparelse på $149 per måned (NOK 12 18 etter dagens kurs). Blir faktisk NOK 14 616 i året det!

WPML, som gjør at innleggene her kan oversettes, har vi heller ikke betalt en krone for.

Slack får vi gratis, det samme gjør vi med Google GSuite. I tillegg gir Google oss ca. NOK 2000 ekstra i Google Maps Credits, hver eneste måned. Det er de samme Google Maps som de fleste andre fjerner nå. Vi kan beholde de (i alle fall foreløpig).

Som om ikke dette er nok, får vi en rekke andre rabatter også. I tillegg til at vi bruker en haug med biblioteker og tjenester, som vi måtte betalt for om vi var kommersielle.

Så å plutselig gjøre oss kommersielle, har ganske mange negative bivirkninger. Og vil også føre til en kraftig kostnadsøkning.

Tiltak vi har lyst til å gjøre

Vi har lenge ønsket å gi noe tilbake til dere som bidrar. Men vi har aldri helt funnet ut den beste måten å gjøre dette på (del gjerne dine forslag med oss!). Noen forsøk er gjort, uten at vi helt vet hva som har funket eller ikke.

Men vi setter enormt stor pris på dere som gjør dette mulig – og vi ønsker å gjøre det vi kan for å vise det.

En klok ambassadør sa i dag at den viktigste belønningen dere får, er vissheten om at dere har bidratt til å gjøre hele cachetur.no mulig i en liten stund til. Det har du all grunn til å være stolt over!

Tiltak vi ikke har lyst til å gjøre

Vi ønsker ikke plage brukerne våre med dette. Og det er hele grunnen til at vi i utgangspunktet ønsket at de norske geocachingforeningene skulle betale hele greia. Nå har vi for store utgifter til det, og det er bare en håndfull foreninger som fortsatt bidrar økonomisk til oss.

Men, blir vi nødt, må vi se på andre tiltak vi kan gjøre. Vi kan i første omgang mase enda mer. Kanskje til og med en nag-screen, ala GSAK. Så kan vi begynne å slå av funksjonalitet, som f.eks. ruteberegning, ruteoptimalisering, kart, innlasting av logger (krever mye ressurser) etc.

Vi blir også nødt til å stoppe videreutvikling, og redusere ressursene til et minimum.

Men vi håper selvfølgelig at vi slipper dette. Så bli med, hjelp oss å sikre cachetur.no sin videre drift og fremtid!

This post is also available in: English (Engelsk) Deutsch (Tysk)


thomfre

thomfre er hovedutvikler og personen bak cachetur.no.